1596, Venetia. Tanarul Bassanio are nevoie de un imprumut de 3000 ducati ca sa poata sa o curteze cum trebuie pe Portia, una dintre mostenitoarele bogate ale Venetiei. Pentru a obtine fondurile necesare, Bassanio apeleaza la un prieten de-al sau, Antonio, care din pacate si-a investit banii in niste transporturi care sunt inca pe mare. Dar totusi, ca sa isi ajute amicul aflat la ananghie, Antonio aranjeaza un imprumut pe termen scurt cu Shylock, un camatar evreu. Acesta are o ura puternica pentru Antonio, care in trecut s-a purtat cu dispret fata de el. Ca sa ridice miza imprumutului, Shylock pune o conditie marcata de un umor bizar: daca in termen de 3 luni nu i se returneaza suma imprumutata, el are dreptul sa pretinda exact jumatate de kilogram (1 pound) din carnea lui Antonio. Negustorul accepta targul, crezand ca poate sa returneze suma ceruta pana la finele termenului de 3 luni.
Fiica camatarului evreu, Jessica, fuge cu Christian, ceea ce sporeste si mai mult ura lui Shylock. In timp ce Bassanio o peteste pe Portia, Skylock isi reclama rascumpararea banilor conform intelegerii. In pofida tuturor celor intamplate, negutatorul nu accepta nici o alta intelegere in afara celei mentionate in contractul lui initial.
Filmul este ecranizarea poate cea mai reusita a celebrei piese a lui William Shakespeare si beneficiaza de o distributie extraordinara.